Bine ai venit pe acest blog!

Bine ai venit pe acest blog! Ca să afli repede dacă aici poți găsi răspunsurile pe care le cauți, te rog să parcurgi sumarul de mai jos. Aici vei găsi:
1). Informații utile din domeniu despre: hărți climatice și eoliene ale României, R'=Rc minim, centrale cu condensare, S.E.T., puffere, radiatoarele vechi din fontă, Delta T, respirația pereților, ventilația mecanică cu recuperare de căldură , formule de calcul etc.
2). Probabil cel mai complet și realist program GRATUIT pt calcule termice, pt 12 camere, denumit Radia3 (fișier tip excel);
3). Un alt fișier pt calcul termic, altfel structurat dar la fel de gratuit și precis ca toate celelalte, pt o singură cameră, denumit ~CalculTermic~;
4). Un fișier a cărui denumire spune tot: Calcul volum Puffer & Boiler;
5). Un fișier pentru dimensionarea încălzirii prin pardoseală cu agent termic (IPAT): ~Calcul IPAT conform EN 1264~;
6). Un alt fișier a carui denumire spune tot: ~Calcul termic SERE - nou!~;
7). Un fișier cu care poți calcula puterea reală a oricărui radiator pt orice temperaturi de Tur/Retur/Interior, plecând de la puterea lui la temperaturile de T/R/I date de producator: ~Conversie puteri radiatoare~.
8. Două fișiere care transformă pierderile de căldură prin zidărie cu sau fără izolație termică SAU prin tâmplărie de orice fel în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.
9. Un fișier numit Economie prin pardoseală, sau Calcul grosime optimă a izolației sub IPAT care transformă pierderile de căldură în jos prin izolație ale unei pardosele cu IPAT în bani economisiți pe lună/an sau în ani de recuperare a cheltuielilor / investiției.

sâmbătă, 20 decembrie 2008

Calorifere din fonta

Inca persista printre clienti aceasta dilema: "merita sa imi schimb caloriferele vechi din fonta cu unele noi, din tabla de otel?" sau: "Vreau sa imi schimb caloriferele vechi. Ce sa aleg ? Fonta sau tabla de otel?". Buna intrebare! In opinia mea, raspunsul trebuie nuantat. Hai sa trecem in revista avantajele si dezavantajele caloriferelor (vechi) din fonta:
Avantaje:
1. cea mai mare garantie in timp = durata mare de viata - corect!
2. rezistenta mare la coroziune - se preteaza mai bine la incalzirea centralizata de tip RADET; un motiv pentru care unii dealeri de radiatoare din tabla nu ofera (asa mare) garantie produselor lor daca sint utilizate pt. incalzirea centralizata - corect!
3. rezistenta mecanica buna la lovituri accidentale - corect!
4. presiune de lucru mare- corect!
5. suprafata mare de radiatie. Da, aceste radiatoare cedeaza caldura in principal prin radiatie.
Dezavantaje:
1. volumul lor mare, respectiv al agentului termic: la RADET nu prea conteaza, insa la o centrala termica proprie nu prea iti convine ca ea sa munceasca "peste program", incalzind si invirtind zeci - sute de litri de apa in instalatie.
2. sint foarte grele si deci greu de transportat / manipulat. Cine a avut "ghinionul de nesansa" de a fi obligat sa contribuie la manevrarea unor astfel de calorifere, fie si doar pina in baie, pt. o asa-zisa curatare, ca sa nu zic de urcarea lor de jos la etaj, cred ca s-a lecuit definitiv de ele ...
3. daca sint vechi si se doreste refolosirea lor, atunci trebuie sa stiti ca oricit le-ati curata, spala si decolmata, indiferent prin ce metode, tot nu o sa faceti mare lucru. Iar cei care sustin ca au reusit sa le curete ca lumea, inseamna ca au avut doar norocul sa nu fie prea tare infundate. Evident, vorbesc aici de incalzirea in sistem centralizat. Aceasta operatiune imi aminteste de cea din armata, de desprafuire a saltelelor de pat: oricit le-ai fi batut, tot iesea un nor de praf din ele. Si va rog sa ma credeti ca am avut "onoarea" s-o fac la modul cel mai temeinic cu putinta (cei care au prins armata pe vremea Odiosului poate isi mai amintesc, si sint convins ca nu cu placere).
4. sint destul de uritele si butucanoase, adica inestetice, dupa gustul meu. Insa probabil ca modelele noi, moderne, au reusit sa schimbe ceva din aceasta perceptie.
5. "tin" mai mult caldura. Poate va mirati de ce aceasta "calitate" apare aici, la dezavantaje. Pai, explicatia ar fi urmatoarea: in cazul unei centrale termice proprii, aceasta "calitate" a caloriferelor din fonta nu face altceva decit sa decaleze perioada de timp in care ele dau caldura fata de perioada de timp in care centrala "baga" caldura! Or fi cedind ele caldura mai greu = mai mult timp, insa este evident ca se si incalzesc la fel de greu = in mai mult timp. Iar in cazul (tot mai frecvent) in care functionarea centralei termice este comandata de un termostat de camera, acest aspect prezinta un dezavantaj evident. In acest caz, este nevoie de radiatoare care sa se incalzeasca si sa elibereze rapid caldura in camera, conform comenzii date de catre termostat, si care sa inceteze la fel de rapid furnizarea de caldura, conform comenzii date de catre acelasi termostat, care sesizeaza ca temperatura camerei a ajuns la valoarea dorita / setata. Ori caloriferele din fonta mai dau caldura si dupa ce termostatul a zis "stop, ajunge". Iar acest fapt duce de obicei la o supraincalzire a camerei, adica la o variatie a temperaturii in camera (mult) mai mare decit cea sesizata de/ setata in termostat.
Una peste alta, concluzia mea ar fi ca aceste calorifere din fonta sint recomandate doar acelor locuinte care mai sint racordate la sistemul centralizat de furnizare a energiei termice. In rest, daca aveti o centrala termica proprie, va recomand radiatoarele din otel sau, eventual, din aluminiu.
Aveti mai jos, in fig.1 si fig.2, informatii utile despre caloriferele vechi din fonta: dimensiuni, putere termica etc. Toate acestea sint per element.
As mai adauga si citeva informatii despre volumul acestor radiatoare din fonta, gasite pe net. Si anume: din fig.1, cel de tipul 500/2-60 are un volum/element de 0,9 litri, iar cel de tipul 600/2-60 are un volum/element de 1.05 litri. Iar din fig.2, caloriferul de tipul 472/4 are un volum/element de 0.7 litri.

Pentru alte modele de radiatoare din fonta vechi puteti gasi informatii aici .

fig.1


fig.2

19 comentarii:

Anonim spunea...

Buna seara,
Ma chinui de o gramada de vreme sa aflu ce putere au caloriferele mele din apartament, pentru ca trebuie sa le inlocuiesc. Si nu am gasit decat raspunsuri care nu se pot lua in considerare, desi presoanele respective lucrau in bransa, ca sa zic asa (ingineri, instalatori etc.). Domnule draga, nu te cunosc, dar vreau sa iti multumesc din toata inuma pentru informatiile de aici, de pe acest blog. Sa iti dea Dumnezeu sanatate! Maine trebuie sa cumpar calofifere si as fi luat unele de doua ori mai mari decat imi trebuie, la recomandarile unor ,,specialisti''. Multumesc, inca o data.
Maria
Ploiesti

Aurel spunea...

@Maria
Multumesc pt aprecieri.
Poate ca ar fi fost mai bine ca, in loc sa incerci sa afli ce putere aveau caloriferele vechi pt a le inlocui cu unele de puteri similare, sa incerci sa afli care este de fapt necesarul termic al fiecarei camere, si sa iei radiatoare in concordanta cu aceste valori. Daca ai facut asa, foarte bine.

Anonim spunea...

salut,aurel!vreu sa stiu,de unde ai luat schitele cu caloriferele de fonta?am un calorifer,seamana cu 624/4 numai ca intre axele filetelor,marimea "h mic" are 630mm,in rest celelalte coincid.alt calorifer seamana cu 624/6 dar are h=780mm.sa inteleg ca puterea termica e corespunzatoare 90 grade pe tur,70 pe retur si 20 temperatura aerului?

Aurel spunea...

Salut. Schitele le-am gasit pe net, dar nu ma intreba unde anume, ca nu mai stiu. Da, 90/70/20 grade C.

Anonim spunea...

M-ar interesa daca are sens sa pun termostat de camera pe caloriferele din fonta conectate la RADET. Blocul afost reabilitat si e destul de cald uneori. In plus, cred ca s-ar face o economie si le agentul termic care intra in calculul pretului incalzirii pe scara ( e adevarat, impartit si cu ceilalti locatari...).

Multumesc!

Aurel spunea...

Termostatul de camera (de ambient) comanda pornirea/oprirea centralei termice, in functie de temperatura incaperii in care este amplasat, fiind conectat la centrala. In cazul tau, fiind client al RADET, este un non-sens. Sau poate vrei sa-ti tragi fir de la punctul termic? ;)
Asa ca sigur te referi la robinetii cu cap termostatic, cu care poti dota caloriferele tale din fonta.
Daca are sens sa-i montezi? Daca ai repartitoare, cu siguranta da. Ei vor intrerupe alimentarea cu agent termic a radiatoarelor daca temperatura din camere este ok, asa ca repartitoarele vor inregistra mai putina caldura consumata (la radiatoarele din tabla ar fi si mai vizibila economia realizata).
Daca nu ai repartitoare, atunci vei contribui intradevar un pic la economia de agent termic pe scara, insa aceasta economie nu ti se va reflecta in factura ta (daca toti cei de pe scara ar face la fel, atunci da, s-ar cunoaste la factura fiecarui apartament). De asemenea, un alt avantaj relativ ar fi confortul termic, evitindu-se supraincalzirea camerei (zic relativ pt ca, la inertia termica a fontei, acest avantaj nu este asa de evident). Pe scurt, o sa deschizi mai rar fereastra atunci cind este prea cald in camera.
Sfatul meu ar fi sa montezi acesti robineti cu cap termostatic, pt ca nu costa o avere si te ajuta sa obtii cit de cit temperatura dorita in fiecare camera (cu fluctuatiile date de inertia termica a fontei combinata cu programul RADET de livrare a agentului termic).

Anonim spunea...

SOLUŢII CADRU PENTRU REABILITAREA ŞI MODERNIZAREA
INSTALAŢIILOR DE ÎNCĂLZIRE DIN CLĂDIRI DE LOCUIT
Indicativ SC 006 - 01
Radiatoare de fontă au drept avantaj:
- puteri termice specifice mari pe metru pătrat de radiator;
- rezistenţă bună la coroziune;
- posibilităţi diverse de montaj şi amplasare;
- posibibilităţi de curăţire de praf;
- durata foarte mare de viaţă.
Dintre dezavantaje enumerăm:
- aspect mai puţin prezentabil;
- greutate foarte mare;
- montaj greoi, necesită vopsire şi probare pe şantier.

Anonim spunea...

salut am o intrebare cu privire la montarea de robineti termostatici pe calorifere de fonta racordate la RAM,in blocul unde locuiesc mai sunt 3 apartamente care am ramas in sistemul centralizat si o sa ne trecem la contorizarea pe orizontala in care vom avea pe casa scari contor de energie termica, credeti ca este necesar sa pun robineti termostatici pe calorifere pentru a face economie sau sunt buni si robineti normali

Aurel spunea...

Daca exista montat in apartamentul tau sau pe scara un aparat de masurare a energiei/caldurii consumate de tine, ale carui inregistrari vor fi mai mici (adica vei plati mai putin) proportional cu economia pe care ai face-o montind acei robineti, atunci merita sa-i pui. Altfel, nu!

Anonim spunea...

Salut!

Doua calorifere fonta 6 coloane sectiune rotunda din anul 1959-1960 (?). Au h= ca 61-62 cm, H=68-70 cm, adanc ca 22 cm. Unul cu 5 element si altul cu 11 elemente.

Un alt calorifer fonta cu aceleasi caracteristici dar h=78 cm si H ca 85 cm. Are 8 elemente.

Blocul- ca 140 apartamente are centrala termica proprie pe gaz metan.

Ar trebui sa le inlocuiesc - ce propuneri de solutii aveti? Robinete termostatice sau nu? Repartitoare nu m-am gandit ?

Cu stima,
RS

Aurel spunea...

Degeaba imi descrii caloriferele, ca nu cunosc toate modelele si habar nu am ce putere termica aveau. Ar fi bine sa-ti calculezi necesarul termic al camerelor, si in functie de asta sa alegi dimensiunea radiatoarelor noi.
Recomand calorifere din tabla de otel, pt raportul bun calitate-pret. Insa poti pune de aluminiu, daca iti plac mai mult. Sau chiar de fonta, daca iti permiti si ai chef de hămălit.
Robinetii termostatici aduc indiscutabil un confort termic sporit. Si chiar o economie de combustibil, cu conditia ca acea economie sa fie inregistrata cumva si sa platesti mai putin. Daca nu se intimpla asta, atunci faci economie doar asa, ca ecologist, si ramai doar cu confortul termic dat de acesti robineti. Repartitoare degeaba iti pui numai tu: trebuie sa-si puna toti locatarii, iar calculul repartizarii cheltuielilor pe apartamente sa se faca tinind cont de aceste repartitoare.

Anonim spunea...

Salut!
De ce spui "la radiatoarele din tabla ar fi si mai vizibila economia realizata"?
Nu este aceeasi cantitate de caldura data in camera pentru a fi 20 de grade de exemplu?

Anonim spunea...

Acum sa va vad.Vreau sa stiu cati litri de apa intra intr-un cazan pe lemne,cred ca trebuie sa existe undeva o relatie matematica,in legatura cu puterea centralei

Aurel spunea...

@Anonim
Da, parca am vazut la un moment dat o astfel de formula! Era cam asa: numarul de litri de apa dintrun cazan pe lemne este egal cu dublul puterii cazanului in kW plus suprafata utila a casei in mp plus numarul de la picior al proprietarului cazanului (marime adimensionala) plus numarul de locatari ai casei minus varsta instalatorului care a pus in functiune cazanul in ani impliniti deja, totul impartit la 3 !!! Dupa cum vezi, nu este o formula prea grea. Acum sa te vad ...

Da, evident ca puterea cazanului este direct proportionala cu cantitatea de apa pe care o poate "gazdui", insa nu cred ca exista o anumita formula matematica care sa le "lege" in mod direct.
Daca centrala este noua, scrie in prospectul ei cati litri de apa poate contine. Daca e veche si nu stii, umple-o si masoara volumul!

Dizzy88 spunea...

Pentru o incalzire centralizata Radet, grosso modo, cat ar fi costul mediu in timp, si-anume cost de achizitie raportat la an de folosinta (fiabilitate), atat pentru caloriferele din fonta, cat si pentru cele din tabla de otel.

Ma intereseaza sa fac o alegere cat mai eficienta, din punct de vedere economic.

Mersi pentru timpul acordat.

Dizzy88 spunea...

pentru o putere undeva la 1,5 - 2,5 kW

Aurel spunea...

@ Dizzy88
M-ai spart!!! La câte tipuri de radiatoare din fontă și din tablă sunt, cine naiba crezi că a stat să le compare pe toate între ele? Dar doar pentru că ai zis "grosso modo", și pentru că am fost și eu curios de rezultatele la zi (anul 2020), iată concluziile mele, comparând:
1). Radiator din tablă de oțel Purmo 600 H x 1200 L x C22. Este un radiator ok, probabil există și mai scumpe, dar cu siguranță există și multe mai ieftine. Dar, ca de obicei, prețul reflectă calitatea produsului! Costă aproximativ 370 de lei, are un volum de vreo 7 litri de apă, și o putere termică de 2.595 W la Delta T 60 (90/70/20*C sau 85/75/20*C). Valori găsite pe net! Are o garanție de 10 ani (poate că mai puțin în sistemul centralizat gen RADET), și o durată de viață de 15 ani.
2). Radiatoare din fontă Viadrus Thermo, 623x130 (înălțime totală 683 mm, adâncime 130 mm, lățime element 60 mm, cu 4 coloane(!!!), 6,5 kg/element, suprafața exterioară 0,3 mp/element, volum 1 litru/element, și cu o putere de 109 W/element la Delta T 50 (75/65/20 sau 80/60/20*C). Preț aproximativ 70 lei/element.

Pentru că puterile celor două tipuri de radiatoare comparate sunt date de către producători la temperaturi de tur/retur/interior diferite, am ales să calculez puterea radiatorului Purmo la Delta T 50 in loc de Delta T 60. Astfel, cei 2.595 W la Delta T 60 echivalează cu aproximativ 2.063 W la Delta T 50!!!
Așa că: pentru a obține un radiator de 1200 mm lungime (cât este cel de la Purmo luat în calcul), este nevoie de 20 de elemențî de radiator fontă de 60 mm!!! Grosso modo!
Așa că acesta va avea la Delta T 50 dat de producător 2.180 W și va costa 1.400 lei. Iar un radiator Purmo cu aceeași lungime 1.200 mm, va avea la același Delta T50 cam 2.063 W, și costă 370 lei. Deci am putea spune că puterile lor termice sunt cam egale. Și atenție: am luat în calcul un radiator din fontă cu 4 coloane!!!
Dar prețurile lor diferă mult: 1.400 lei fontă vs. 370 lei tablă/oțel. Deci fonta este mai scumpă decât tabla/oțel de 3,7 ori!!!!
Revenind la dilema ta: fontă = 1.400 lei / 35 ani durata de viață = 40 lei/an. Tabla/oțel = 370 lei /15 ani durată de viață = 25 lei/an.
Pe același principiu de calcul, te las pe tine să te "joci" cu orice alte date vrei tu: de ex, 40 de ani durata de viață la fontă, sau poate 20 de ani durata de viață la tablă... Sau poate cu orice alte sortimente de radiatoare din fontă sau de tablă pe care ai vrea să le cumperi... Sau poate cu oricare alte temperaturi de tur/retur/ interior care crezi că ți se potrivesc mai bine...
NU am luat în calcul transportul greoi al radiatoarelor din fontă, nici vopsitul lor...
Ca și preț, poate că cel mai bine ai ieși cu niște radiatoare din fontă second-hand, cum am avut/vândut eu. Dar în acest caz, nu prea știi cât sunt de colmatate, cât sunt de etanșe! Iar transportul, curățarea, verificarea și montajul lor sunt un coșmar logistic! Apropo, cei 20 de elemenți ai radiatorului de fontă luat în calcul mai sus au împreună 130 kg !!!
După umila mea parere, oricum o întorci, tot radiatoarele din tablă de oțel câștigă. Dar este strict părerea mea și ... alegerea ta!!!


Anonim spunea...

Caldura prin radiatie data de caloriferele de fonta nu se compara cu caldura prin convectie data de cele de otel.
La o incalzire centrala sunt calorifere de fonta de peste 50 de ani si nu curge nici unul, e drept ca sunt supradimensionate si au mers tot timpul sub 60 de grade.
Merita hamaleala sa ai confort dar fiecare face cum doreste.

Aurel spunea...

În general este valabil: căldura prin radiație este diferită de căldura resimțită prin convecție !!! Aici suntem de acord!
În rest, 60 de grade pe tur sunt considerate astăzi cam multe! Vezi centralele termice pe gaz, în condensare / modulante, ca să nu mai zic de pompele de căldură aer apă!
Ideea este să fie suficientă o temperatură de tur cât mai mică, chiar sub 30°C. Dar asta înseamnă un necesar termic mic care la rândul lui presupune o izolație termică bună a casei!

=========================================================== ===========================================================